Hoe werkt WordPress? Voordelen, gebruiksgemak en kosten

Wij en met ons duizenden andere bureau’s gebruiken WordPress om websites, webshops en blogs mee te bouwen. Daarnaast kun je zelf, helemaal gratis, met WordPress een eigen website maken.

Het is dan ook geen verrassing dat momenteel 30% van alle websites op WordPress draait. Dit komt vooral doordat:

  • WordPress gebruiksvriendelijk is
  • WordPress volledig naar eigen wens aan te passen is
  • WordPress websites goed in Google te vinden zijn

Iedereen die van plan is een nieuwe website, webshop of blog te (laten) maken, moet WordPress minimaal als content management systeem overwegen.

Op deze pagina vertellen we je meer over WordPress en de mogelijkheden van dit alsmaar groeiende content management systeem. Dit doen we door de volgende onderwerpen te bespreken:

  • Hoe WordPress werkt
  • Waarom WordPress waarschijnlijk jouw beste keus is
  • De kosten van een WordPress site

Met deze informatie op zak kan jij overwogen de keuze maken of een WordPress website iets voor jou is!

Hoe werkt WordPress?

Met alleen de informatie dat WordPress een content management systeem (CMS) is, weet je nog steeds niet hoe WordPress werkt. De werking van een CMS geeft dit al een stuk beter weer.

Een CMS is het systeem waarmee je pagina’s en berichten kunt maken, ontwerpen en publiceren. Oftewel, het systeem dat van jouw ideeën een website maakt. Het systeem waarmee je de openingstijden van je winkel aanpast of testimonials van eerdere klanten plaatst.

Als je zelf een WordPress website maakt, krijg je dit in een gratis WordPress stijl gegoten. Hierdoor heb je wel meteen een website waar je pagina’s en berichten op kunt plaatsen. Alleen hoogstwaarschijnlijk niet in jouw stijl.

Daarom kun je al in deze fase een expert, zoals InsideWeb, de voorkant van je website laten ontwerpen. Jij kunt vervolgens aan de achterkant de pagina’s en berichten aanpassen. Hierdoor heb je een prachtige website terwijl je zelf alle controle behoudt over de inhoud van de website. Dit scheelt je daarnaast ook nog eens een bak geld knipoog 😉.

Kortom, via het content management systeem van WordPress pas je ieder onderdeel van je website aan. Of dat nu het design of de inhoud van een pagina is. Via duidelijke menu’s en net uitgewerkte functies is het eenvoudig deze handelingen zelf te doen.

Waarom WordPress waarschijnlijk jouw beste keus is

Wie voor het eerst met WordPress in contact komt, heeft hoogstwaarschijnlijk geen idee waar alles te vinden is. Het systeem is zo ingericht dat je echter met een klein beetje informatie opeens weet waar je moet zijn. De volgende voordelen geven goed weer op welke manier WordPress in staat is jou te helpen bij dat wat je van plan bent.

Duidelijke opzet

Simpel gezien bestaat WordPress uit drie onderdelen, namelijk:

  • Een editor
  • De verschillende plugins
  • Thema’s (templates)

Op het moment dat jij je WordPress bouwt of in ontvangst neemt, is een combinatie van de bovenstaande onderdelen in bepaalde mate aanwezig. Zo is de standaard WordPress alleen nog voorzien van een bijna kaal thema, geen plugins en een editor.

Een WordPress website die door ons ontworpen is, is gebruiksklaar. Dat wil zeggen dat je WordPress al werkt doordat het van zowel een speciaal ontworpen thema en diverse plug-ins voorzien is.

Deze duidelijke opzet zorgt ervoor dat je precies weet wat je waar kunt doen. Met de editor pas je onderdelen aan, zoals plugins en pagina’s. Met de plugins voeg je nieuwe functies aan je website toe en het thema geeft jouw website stijl.

Gebruiksvriendelijk

Dit alles heeft als gevolg dat WordPress extreem gebruiksvriendelijk is. Na enkele uren rondklikken weet 99% waar alles te vinden is. Je weet hoe je jouw website met een plugin beter kunt laten indexeren in Google. Net als dat je weet wat je moet doen om de stijl van je website aan te passen.

Ook je werknemers of collega’s kunnen hierdoor moeiteloos met dit systeem overweg. Geen uitgebreide cursussen of trainingen maar een korte lijn van beginner tot actieve gebruiker.

Snel en goed vindbaar

Over het algemeen zijn WordPress beter vindbaar dan websites die niet op WordPress draaien. Vooral websites ontworpen door WordPress specialisten doen het doorgaans goed in Google. Dit omdat websitebouwers het aantal onnodige elementen proberen te beperken en zoveel mogelijk schone code schrijven.

Dit heeft namelijk ook een positieve impact op de snelheid van je website.

We hebben steeds minder geduld waardoor een snelle website onmisbaar is. Door te investeren in een goede websitebouwer weet je zeker dat jouw WordPress straks ook nog eens lekker snel is.

WordPress werkt met modulaire onderdelen

WordPress websites zijn tot meer in staat dan je waarschijnlijk denkt. Het enorme aantal plugins waar jij gebruik van kunt maken, zorgen ervoor dat vrijwel iedere WordPress website weer net wat anders werkt. Hierdoor kun jij jezelf onderscheiden van je concurrenten door bijvoorbeeld een betere bezoekervaring te kunnen bieden.

Deze modulaire onderdelen, oftewel plugins, zijn doorgaans gratis te gebruiken en geven je website meer kracht. Wil je bezoekers de kans gegeven zelf een offerte te laten berekenen? Of wil je dat jouw bezoekers afbeeldingen kunnen insturen? Dan kan dat met een WordPress website.

De kosten van een WordPress website

Nu je weet hoe een WordPress website werkt, wil je vast weten hoeveel dit dan kost.

Mocht je zelf een WordPress website willen maken, ben je alleen de kosten voor je domeinnaam en hosting kwijt. Dit ligt hoogstwaarschijnlijk rond de € 10 per maand. Je hebt dan wel enige ervaring met het bouwen van websites nodig.

Wil je een kwalitatieve WordPress website? Dan kun je een partij als InsideWeb inschakelen. Tegen eenmalige betaling krijg je hier een prachtige WordPress website voor terug. Wij helpen je bijvoorbeeld met het instellen van je website, het ontwerp en geven je een uitleg hoe jij WordPress kunt gebruiken om het maximale uit je website te halen.

Benieuwd waar je nog meer op kunt rekenen als je een WordPress website door InsideWeb laat maken? Dan komen we graag met je in contact!