WordPress Backup maken? Dat doe je met deze plugins!

Hoe klein of groot je website ook is: je wilt niet ontdekken dat je website plotseling niet meer werkt of zelfs erger, weg is. Een bug in de hosting, een hack of een foutje van een collega. Gevaar zit op het internet een klein hoekje. En dat is bij WordPress niet anders. Met de juiste WordPress backup plugin voorkom je dat jij je hier ooit nog zorgen om hoeft te maken.

Voor velen voelt het investeren in een WordPress backup plugin als een onnodige uitgave. Je hebt nog nooit een backup gemaakt. Waarom nu wel?

Welke kosten maak je als je morgen wakker wordt en je WordPress niet meer werkt? Als om een onverklaarbare reden iedereen een 404-error op iedere pagina tegenkomt. Dan ben je waarschijnlijk aardig boos op jezelf. Want als je een WordPress backup had gemaakt, was het probleem binnen enkele minuten opgelost.

Kortom, de investering in een WordPress backup plugin is het altijd waard. Het is een kwestie van het voorkomen van problemen dan het gebruik van een duur geneesmiddel (reparatie of nieuwe site).

Hieronder bespreken we de verschillende WordPress backup plugins waarmee je eenvoudig je complete website opslaat. Als er dan een keer iets niet werkt, kun je met een klik op de knop naar een oude versie terug die wel naar behoren functioneerde.

Drie soorten backup plugins voor WordPress

We zijn er bij InsideWeb nu wel zeker van dat je de noodzaak van een periodieke WordPress backup inziet. Alleen je hebt nog steeds geen idee hoe je een WordPress backup kunt maken. Laat staan een backup die periodiek, helemaal automatisch, voor jou gedaan wordt.

Voordat we je meenemen langs de verschillende WordPress backup plugins, is het belangrijk dat je op de bent van de drie manieren waarop een plugin de backup kan maken.

  • Database backup
  • Complete backup
  • Ingeplande backup

De database backup zorgt ervoor dat de WordPress database van je website opgeslagen wordt. Voor sommige websites is de database veruit het belangrijkste onderdeel, waardoor je tijd en opslagruimte kunt besparen door alleen van dit onderdeel een backup te maken.

Het is dan ook geen verrassing meer wat de complete backup is. Dat is namelijk een backup van je complete WordPress website, waaronder je database, afbeeldingen en blogberichten.

De ingeplande backup, in het WordPress CMS ook wel scheduled backup genoemd, zorgt ervoor dat er op de door jou geplande momenten een backup gemaakt wordt. Hierdoor weet je dat er altijd een ‘verse’ backup op je hosting te vinden is!

Waar sla je de WordPress backup op?

Iets waar veel webmasters betrekkelijk weinig tijd aan besteden, is de plek waar de WordPress backup opgeslagen wordt. Je kunt nog elke minuut van de dag een backup maken: als je er niet voor zorgt dat de plek waar de backup te vinden is goed beveiligd is, ben je bij een hack alsnog de bestanden van je WordPress website kwijt.

Lange tijd waren WordPress backup plugins alleen in staat de backups op je eigen hosting op te slaan. Tegenwoordig kun je ook backup plugins kopen waarmee je op de cloud van een andere partij je backup kunt bewaren. Dit is onder andere mogelijk voor Google Drive, Amazon S3 en Dropbox cloudservers. Een stuk veiliger dus!

De drie beste WordPress backup plugins van dit moment

We zijn bij InsideWeb goed op de hoogte van het huidige aanbod backup plugins. Je zou bijna de tel kwijtraken, maar er zijn wel 200 WordPress plugins die je allemaal beloven een backup van je bestanden te laten maken.

Als het aan ons ligt, zijn er maar drie WordPress backup plugins waar je tussen moet kiezen. Dit zijn alle drie plugins die we onze eigen klanten aanbevelen (we helpen zelfs bij de implementatie hiervan!).

Dit zijn de WordPress backup plugins:

  • UpdraftPlus
  • VaultPress
  • WP Time Capsule

Iedere WordPress backup plugin uit deze top 3 heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. We trappen af met onze favoriet, UpdraftPlus!

UpdraftPlus

Op diverse websites wordt UpdraftPlus het best gerecenseerd als WordPress backup plugin. Hier gaan wij in mee, want heel veel makkelijker WordPress backups maken dan met UpdraftPlus is wat ons betreft niet mogelijk.

UpdraftPlus heeft een gratis variant waarmee je al behoorlijk wat functies kunt gebruiken. Zo kun je direct backups van je WordPress database, thema en plugins maken. Deze zijn bij eventueel gebruik ook zo weer te vervangen met de actieve versie van je WordPress website.

Ook hoef je niet bang te zijn dat de backup op je eigen hosting nog extra beschermd moet worden. Je kunt de WordPress backup gewoon op een externe cloudserver zoals Amazon of Google opslaan.

Alhoewel de gratis-versie van UpdraftPlus je al veel te bieden heeft, raden wij voor de meeste website de betaalde versie (premium) van Updraftplus aan. Dit kost je slechts € 39,95 per jaar.

VaultPress

Meestal volgt VaultPress op de verschillende lijstjes UpdraftPlus op en dat is hier niet anders. Automattic, het welbekende ontwikkelaarsteam van WordPress, zit achter deze uitstekende WordPress backup plugin waardoor je kunt rekenen op een betrouwbare ervaring.

Een groot voordeel van VaultPress is dat het zeer goed met Jetpack samenwerkt. Hierdoor kun je twee belangrijke plugins met elkaar integreren wat je WordPress dashboard duidelijker maakt en het gebruik makkelijker!

WP Time Capsule

Als er een underdog in dit verhaal is, dan is het wel de WP Time Capsule plugin voor WordPress. Met deze plugin kun je namelijk van alleen je meest recente bestanden een backup maken en niet meteen je complete site. Dit kost je aanzienlijk minder data en je kunt de opgeslagen bestanden ongezipt bewaren.

Laat ons helpen met je WordPress backup!

Wil je met een gerust hart je website laten functioneren? Dan kun je de WordPress professionals van InsideWeb inschakelen om het aanmaken en bewaren van WordPress backups pérfect in te stellen. Hierdoor weet je zeker dat je straks niet opeens je complete website kwijt kunt zijn!