WordPress site verhuizen? Andere host of URL? Met deze Plugins!

Als je aan verhuizen denkt, denk je misschien het eerst aan het verhuizen van een huis en wat voor enorme klus dat is. Nu het tijd is om je WordPress te verhuizen, hoop je dat dit een wat minder grote klus is. Het hoeft gelukkig geen grote klus te zijn. De risico’s die echter bij het verhuizen van een WordPress site komen kijken, zijn vele malen hoger dan bij een normale verhuizing.

Een WordPress verhuizing die niet correct wordt gedaan, is een verhuizing die je grijze haren gaat brengen. Niet alleen tijdens het verhuizen maar ook de weken daarna.

Daarom gaan we er samen voor zorgen dat jij je website op de best mogelijke manier gaat verhuizen. Dat wil zeggen dat we alle mogelijke risico’s proberen te vermijden. Dat doen we onder andere voor wanneer jij je website wilt verhuizen:

  • naar een andere host
  • naar een andere URL
  • naar een subdomein

Veel van de werkzaamheden zullen hetzelfde zijn. Het zijn de WordPress migratie plugins die straks het zware werk moeten doen. Zie het als je verhuisbedrijf.

Belangrijk om te weten

Voordat je begint met het verhuizen van je WordPress site, is het belangrijk dat je op de hoogte bent wat er nog meer bij de verhuizing komt kijken. Hierbij is de eerste vraag die jij jezelf moet stellen:

Blijven de pagina’s hetzelfde? Zo nee, krijgen de pagina’s dan ook nieuwe URL’s?

Als je jouw website wilt verhuizen naar bijvoorbeeld een ander thema of systeem, bijvoorbeeld van Magento naar WordPress, verandert de structuur van de website. Hierdoor krijgen pagina’s nieuwe links (URL’s). Dat is een probleem. Want iedereen, zoals jouw bezoekers en Google, is niet bekend met deze URL’s.

Daarom moet je alle oude URL’s laten verwijzen naar de nieuwe URL’s. Zo zorg je ervoor dat als iemand je website op een oude URL bezoekt, uitkomt bij de nieuwe pagina.

Ook doe je er goed aan de plek waar je de website naar toe wilt verhuizen goed voor te bereiden voor de verhuizing. Ga je verhuizen naar een nieuwe hosting (FTP)? Dan is het belangrijk dat de hosting leeg is en dus voldoende ruimte heeft om de WordPress site op te huisvesten.

De beste WordPress plugins om je website te verhuizen

Net zoals in veel van onze andere artikelen, zijn er verrassend veel plugins die je kunnen helpen bij het verhuizen van je WordPress website. In dit geval, zijn er vijf waarover we bij InsideWeb te spreken zijn. Onze favoriet, Duplicator, neemt een ruime eerste plek in. De alternatieven uit de top 5 zijn echter ook het overwegen waard.

Duplicator

Wie in de WordPress back-end het aanbod plugins doorneemt, ziet waarschijnlijk ergens in de eerste 20 plugins de WordPress plugin Duplicator staan. Duplicator staat bekend als een van de populairste WordPress plugins wat het mede te danken heeft aan de betrouwbare werking.

Eerder vertelden we je dat het verhuizen van een WordPress website een delicaat proces is. Het is daarom extra belangrijk dit te doen met een WordPress plugin die je kunt vertrouwen. Duplicator zorgt ervoor dat je website geen seconde offline hoeft te zijn. Dat is nogal wat, aangezien veel andere WordPress plugins hier aanzienlijk meer moeite mee hebben.

Wie optimaal van Duplicator gebruik wil kunnen maken, kan dit het best doen onder het premium plan dat slechts € 49 per jaar kost. Onder dit plan vallen veel extra functies, waaronder cPanel support, backups en support voor cloud opslag.

All-in-One WordPress Migration

Een versimpelde versie van Duplicator is All-in-One WordPress Migration. Met deze WordPress plugin is het verhuizen van je website vrijwel net zo eenvoudig als met Duplicator. Een belangrijk verschil is dat je met deze plugin ook kunt bepalen welke data je laat voortbestaan op de originele versie. Denk dan aan data als ingevulde formulieren, reacties en mediabestanden.

Een belangrijk voordeel van All-in-One Migration is daarnaast de compatibiliteit met gedeelde hosting servers. Steeds meer WordPress websites zijn op een gedeelde hosting gehost. Dit is lang niet altijd even handig, vooral wanneer jij een WordPress website wilt verhuizen.

Ook hier adviseren we je voor de premium versie te kiezen, wat je slechts € 59 tot € 179 kost. Niet per jaar, maar eenmalig. Net als Duplicator is support voor cloud opslag van Dropbox en Google aanwezig.

BackupBuddy

Een speler die pas net in beeld is gekomen, is een WordPress plugin die zichzelf The Original WordPress Backup Plugin noemt. Deze plugin is een hybride variant tussen een backup- en migratieplugin, waardoor je jouw WordPress site altijd klaar hebt voor een nieuw huis.

Een groot voordeel van BackupBuddy is dat je automatisch backups kunt laten maken. Als je dan naar een nieuwe server, hosting of URL wilt verhuizen, dan kun je dit binnen enkele minuten doen. Dit alles vanaf je FTP of cloud opslag.

Overigens hoef je net als bij All-In-One WordPress Migration niet te diep in de buidel te tasten. Je kunt levenslang van BackupBuddy gebruik maken wanneer je een licentie van tussen de € 80 en € 200 afneemt. Daarna kun je onbeperkt van BackupBuddy gebruik maken.

WP Migrate DB

Een kleine speler binnen de wereld van migratie plugins, is WP Migrate DB. Bij het verhuizen van je WordPress website is het belangrijkste dat je database als SQL wordt geëxporteerd. Vervolgens dienen de URL’s binnen deze database, waar we het eerder over hebben gehad, te worden omgezet naar de nieuwe URL’s. Vervolgens wordt ook een groot deel van de spam dat nu nog in je database zit weggehaald.

Dit alles kost je zo’n € 90, eenmalig. Voor dit bedrag heb je onbeperkt toegang tot alle functies van Migrate DB.

Laat je WordPress website door InsideWeb verhuizen!

Wil je er echt zeker van zijn dat je WordPress website op de goede manier wordt verhuisd? Dan kunnen we je bij InsideWeb hierbij helpen! Hierdoor kun je met een gerust hart je website op een nieuwe hosting, URL of server gebruiken.