WordPress Template: Kopen, gratis of op maat laten maken?

De wereld van WordPress templates is een vrij bizarre wereld. Je hebt kant-en-klare templates voor masseuses, bakkers en zelfs peuterspeelzalen. Heb je een sportschool? Dan kun je uit honderden WordPress templates kiezen om binnen een paar uur je website op te tuigen. Personal coach? Dan staan er duizenden thema’s op je te wachten.

Wie al van plan is om met een gekocht WordPress template te werken, heeft op een website als ThemeForest de keus uit een duizelingwekkend aantal templates.

Bij InsideWeb zijn we goed op de hoogte van de keuze die jij als ondernemer hebt.

We willen je daarom graag meer vertellen over het kopen van WordPress templates, waar je op moet letten en of het niet slimmer is om een WordPress template op maat te laten maken. Want als je echt iets wilt dat op jouw bedrijf aansluit, blijft maatwerk de enige oplossing.

Uiteindelijk is het belangrijk dat jouw nieuwe WordPress website:

  • Bij jouw bedrijf past
  • Snel is
  • Alle benodigde functies bevat

Soms is dat met een gratis WordPress template mogelijk en in andere gevallen op-maat. Lees hieronder welk type WordPress template het best bij jou past!

Drie soorten templates

We maken over het algemeen onderscheid tussen drie soorten WordPress templates die je voor je website kunt gebruiken:

  • Gratis WordPress templates
  • Betaalde WordPress templates
  • Custom WordPress templates

Gratis WordPress templates zijn logischerwijs erg in trek. Je kunt zonder iets te betalen een website maken. Vaak zien de websites er nog prima uit ook!

Het grote nadeel van gratis WordPress templates is dat jouw website er veelal standaard en simpel uitziet. Jouw website lijkt hoogstwaarschijnlijk sterk op die van duizenden andere sites, simpelweg doordat er maar een duizendtal gratis WordPress templates zijn. Daarnaast zijn gratis WordPress vaak minder snel en van minder functies voorzien dan betaalde en custom WordPress templates.

Betaalde WordPress zijn veelal op een specifiek soort thema of branche gericht. Denk aan WordPress templates voor internetbureaus, kappers en evenementen. Voor echt álles is tegenwoordig wel een WordPress template ontwikkeld.

Lang niet ieder WordPress template is echter even goed ontwikkeld. Iets waar je meestal pas achterkomt nadat je een template gekocht hebt. Aangezien een template tegenwoordig al snel € 70 kost, ben je na een drietal templates al meer dan € 200 verder.

Custom templates bieden voor de meeste bedrijven uitkomst. Alhoewel de benodigde investering voor een custom WordPress template aanzienlijk hoger is, kun je alles op maat laten maken. Of dat nu gaat om de stijl, functies of wat op welke pagina staat. Een kwalitatief WordPress bureau weet precies wat jij nodig hebt en hoe zij een WordPress website moeten maken die perfect op jouw bedrijf aansluit.

Hoe kan ik een WordPress template kopen?

Wil je een WordPress template kopen? Dan is dat gelukkig helemaal niet lastig.

De beste plek om een WordPress template te kopen is ThemeForest. Hier kun je uit tienduizenden verschillende WordPress templates kiezen.

Dit is natuurlijk een behoorlijk aantal templates om te doorzoeken. Daarom is het verstandig eerst je zoekopdracht af te kaderen door je branche te selecteren. Vervolgens kun je per thema een demo bekijken en zelfs recensies van huidige gebruikers doornemen.

Vergeet vooral niet te controleren of het WordPress thema met de meest recensie WordPress-versie samenwerkt en of het thema regelmatig geüpdatet wordt.

Een WordPress template kost gemiddeld € 70. Er zijn met enige regelmaat goedkopere WordPress templates te vinden, met voorbeelden vanaf € 10.

Naast ThemeForest zijn er verschillende kleinere platformen om WordPress thema’s te kopen. Je kunt hierbij denken aan ElegantThemes en TemplateMonster.

Na de aanschaf van een WordPress template kun je het template ofwel thema eenvoudig op je website installeren. WordPress legt je hier uitgebreid uit hoe je dit kunt doen.

Waar kan ik gratis WordPress templates krijgen?

Denk je dat je ook prima met een gratis WordPress template uit de voeten kunt? Dan kun je er ook gewoon voor kiezen een WordPress website met een gratis template te maken.

De makkelijkste manier om door de verschillende gratis WordPress templates te bladeren is door naar het WordPress dashboard van je website te gaan. Vervolgens kun je op het menu ‘Weergave’ op ‘Thema’s’ klikken. Hier zie je een overzicht van de thema’s die momenteel op jouw hosting beschikbaar zijn.

Bovenin het scherm is nu ook een knop te zien met ‘nieuw thema’. Door op deze knop te klikken, kun je in een overzicht van alle gratis WordPress templates bladeren. Hier kom je behalve de meegeleverde (gratis) WordPress thema’s nog zeker 1000 andere gratis templates tegen.

Zoals je kunt zien, lijken de meeste gratis WordPress sterk op elkaar. Als je zelf verstand hebt van CSS, een codetaal voor de styling van websites, kun je dit soort thema’s naar eigen wens aanpassen.

Let wel op dat de beveiliging van gratis WordPress thema’s lang niet altijd naar wens is. Je kunt per thema via Google controleren of er recente beveiligingslekken van bekend zijn.

Waar kan ik terecht voor een custom WordPress template (op-maat)?

De beste WordPress websites zijn vrijwel altijd gebouwd op een custom template. Dit omdat er dan extra aandacht kan worden besteed aan de snelheid, gebruiksvriendelijkheid en uitstraling van de website.

Een goed WordPress bureau doet goed onderzoek naar de stijl en identiteit van jouw bedrijf. Vervolgens is het aan de WordPress specialist een website te ontwerpen die hier naadloos op aansluit. Iets wat met een gratis of gekocht WordPress template niet mogelijk is.

Wij, InsideWeb, zijn een van de WordPress bureau’s die je kunnen helpen bij een snelle, gebruiksvriendelijke en mooie WordPress website op basis van een custom thema. Een website die bij jouw bedrijf past en waar je bezoekers van houden.

Wil je meer over een WordPress website op-maat weten? Dan komen we graag met je in contact!