SEMrush Review: Gratis? Pricing en alternatieven

Wil jij de SEO van je website maximaal optimaliseren? Dan is het belangrijk dat je bekend bent met de verschillende SEO-tools. Een van die SEO-tools is SEMrush. In ieder SEO top 3 of top 5 lijstje dat we bij InsideWeb tegenkomen, wordt SEMrush genoemd. Dat kan niet zonder reden zijn.

Wij adviseren klanten met enige regelmaat van SEMrush gebruik te maken. Klanten die op grote schaal SEO toepassen en hier grondig onderzoek voor willen doen, komen meestal bij een tool als SEMrush of Ahrefs uit. Heb je een eenmanszaak of pak je SEO vanaf een kleiner begin aan? Dan kunnen we je nu al vertellen dat je waarschijnlijk beter uit bent met de SEO-tools van Mangools.

Gratis is SEMrush niet. De maandelijkse kosten voor het gebruik van SEMrush lopen snel op. Laten we daarom snel kijken of het gebruik van een van de populairste SEO-tools voor jou interessant is.

Dat doen we door te kijken naar de functies van SEMrush, kosten en eventuele alternatieven. Hierdoor kun jij bepalen of SEMrush voor jou de investering waard is.

Wat is SEMrush?

SEMrush is voor SEO-specialisten wat een hamer is voor een doe-het-zelver. Een onmisbaar middel om het werk uit te voeren. Iedere serieuze SEO-specialist kent SEMrush en heeft het eerder gebruikt. SEMrush helpt SEO-specialisten met ieder aspect van hun werk.

Met meer dan 3 miljoen gebruikers en 10 miljoen zoekwoorden, kun je wel oordelen dat SEMrush een populaire tool is. Het wordt door verschillende grote bedrijven gebruikt, waaronder Amazon en BNP Paribas.

Als je wilt weten wat je moet doen om met een website op een bepaald zoekwoord te scoren, kun je met SEMrush onderzoeken wat daar voor nodig is. Ook kun je je eigen prestaties met je concurrenten vergelijken. Zo zie je jouw huidige posities versus die van je concurrenten en ontdek je wat de precieze verschillen zijn.

Wat vinden mensen zo goed aan SEMrush?

Drie miljoen klanten krijg je niet zomaar. Je moet een behoorlijke naam kunnen opbouwen voordat meer dan drie miljoen mensen honderden Euro’s per jaar voor je software willen betalen. Er zitten dan ook wat voordelen aan SEMrush die je niet snel ergens anders tegenkomt.

In dit geval, hoeven we niet al te diep te graven om een overzicht te maken van waar SEMrush allemaal goed voor is. Want:

 • SEMrush stelt je in staat grondig zoekwoordenonderzoek te doen
 • Concurrentieanalyses
 • Content Gaps
 • Nieuwe ideeën voor blogartikelen
 • En natuurlijk nog veel meer

Je hebt in SEMrush alles wat je als SEO-er nodig hebt. Zelfs als je met een team van tien mensen SEO-projecten uitvoert.

Een belangrijk inzicht is waarom SEMrush beter zou zijn dan sommige van de alternatieven waar we het straks kort over hebben. Bekende alternatieven als Ahrefs en Moz worden vaak aangehaald. Maar wat als SEMrush je op een geheel eigen wijze inzicht biedt in SEO-data?

Voor veel mensen is SEMrush op een overzichtelijke manier in staat data te presteren, waardoor analyses makkelijker worden en je sneller tot je conclusies komt.

De vijf toolkits van SEMrush

Het meeste maken marketeers in SEMrush gebruik van het volgende vijftal toolkits:

 • SEO toolkit
 • Advertising toolkit
 • Social media toolkit
 • Content marketing toolkit
 • Competitive research toolkit

Om heel eerlijk te zijn, gebruiken we bij InsideWeb, wanneer we SEMrush gebruiken, alleen de vijf onderdelen die binnen de SEO Toolkit vallen. Dit zijn op hun beurt:

 • Competitive Research
 • Keyword Research
 • Linkbuilding
 • Rank Tracking
 • On Page SEO en Technical Audits

Op de website van SEMrush kun je per onderdeel uitgebreid lezen wat er precies mee mogelijk is. Veel SEO-tools zijn prima in staat je met de eerste twee onderdelen te helpen, namelijk Competitive research en Keyword research. Linkbuilding is echter een onderdeel waar maar weinig SEO-tools echt goed in zijn. Dat is dan ook een van de onderdelen waar SEMrush duidelijk het verschil in weet te maken.

Kan ik SEMrush gratis gebruiken?

Je kunt SEMrush gratis gebruiken voor een periode van 7 dagen. Dit is precies dezelfde proefperiode die je bij Ahrefs tegenkomt. Tijdens deze proefperiode kun je SEMrush binnenstebuiten keren en alle functies uitproberen.

In dit geval, heeft SEMrush je na deze gratis proefperiode meer te bieden. Je krijgt namelijk de kans om voor een gereduceerd tarief een maand lang SEMrush Pro te gebruiken. Dit is wel een tijdelijke actie, dus wees er snel bij!

SEMrush Pricing

Goedkoper dan € 80 per maand gaat SEMrush niet worden. Goedkoop is SEMrush dus zeker niet. De pricing tabellen zeggen eigenlijk al genoeg. Wie SEMrush wilt gebruiken, moet daarvoor flink in de buidel tasten.

Het goedkoopste pakket geeft je voldoende mogelijkheden om je SEO-analyses uit te voeren. Zolang je geen gigantische websites te onderhouden hebt, kun je met het goedkoopste SEMrush Pro pakket overweg. Heb je echter een uitgebreidere site audit tool nodig? Of wil je diepgaandere analyses kunnen doen waar meer exportrows voor nodig zijn? Dan zit je al snel op het duurdere Guru pakket van zo’n € 150 per maand.

Voor backlinks kom je toch al vlot op het Guru pakket uit. Grotere bedrijven zullen het geen probleem vinden een duurder pakket af te nemen. Als kleine SEO-er, bijvoorbeeld als je een affiliate website hebt, is het Guru pakket behoorlijk aan de prijs.

De beste alternatieven voor SEMrush

De enige reden om SEMrush eventueel niet af te nemen, is vanwege de hoge prijs. SEMrush is nu eenmaal een prijzige SEO-tool waardoor het misschien niet voor iedereen is weggelegd.

Dat betekent niet dat je meteen naar het eerste het beste alternatief moet rennen. Ahrefs en Moz, twee soortgelijke alternatieven, zijn ongeveer even duur. Als je echt goedkoper uit wilt zijn, kom je bij de budgetvariant van Mangools uit. Hier vind je vijf tools voor de helft van de prijs. Vergelijkbaar met de vijf toolkits van SEMrush.

Wie echt de SEO van een website naar een hoger niveau wilt brengen, komt altijd bij SEMrush uit.