WordPress Onderhoud: Waarom, kosten en contract?

Een correct onderhouden WordPress website is snel, veilig en functioneert naar behoren. Helaas wordt maar een klein deel van de WordPress websites voldoende onderhouden, waardoor we bij InsideWeb dagelijks websites tegenkomen waar het gebruiksgemak compleet verdwenen is.

Dat terwijl WordPress onderhoud niet veel hoeft te kosten. Het is zelfs niet nodig om aan lange contracten of abonnementen vast te zitten. Al geeft het wel enige zekerheid. De partij waar het WordPress onderhoudscontract bij loopt is namelijk verplicht jouw website up-and-running te houden.

Op deze pagina bespreken we alles wat je over WordPress onderhoud moet weten. Of je het nu van plan bent om zelf te doen of door een bedrijf als InsideWeb te laten doen. We gaan dieper in op het onderhoud van WordPress websites door de volgende onderwerpen te bespreken:

 • Waarom WordPress onderhouden moeten worden
 • Wat er onder WordPress onderhoud valt
 • Of je WordPress zelf kunt onderhouden
 • De kosten van WordPress onderhoud (als je het laat doen)
 • Tips om het benodigde onderhoud te beperken

Op basis van deze informatie kun jij voor jezelf ontdekken of je eventueel zelf je WordPress website kunt onderhouden. Laat je dit toch liever aan een WordPress onderhoud expert over, vertellen wij je graag meer over de mogelijkheden.

Waarom WordPress onderhouden moet worden

WordPress kent een van de breedst gedragen frameworks van het internet waarop tienduizenden plug-ins zijn ontwikkeld die je allemaal kunt gebruiken. De absolute kern van PHP, de door WordPress ontwikkelde basis, is ijzersterk. Een kale WordPress website zonder enige aanpassingen is dan ook vrijwel onderhoudsvrij met uitzonering van PHP- en serverupdates. Het overige onderhoud is tot in detail te automatiseren.

De werkelijkheid is echter dat vrijwel geen een WordPress website op het kale thema ontworpen is. Vrijwel iedere actieve website heeft een door een derde partij ontwikkeld WordPress thema, bijvoorbeeld afkomstig van Elegant Themes of ThemeForest.

Hierdoor wordt van het WordPress systeem opeens gevraagd om met aanzienlijk meer onderdelen samen te werken. Een WordPress bestaat namelijk uit een geheel eigen codebase waar veelal verschillende plug-ins aan gekoppeld zijn. Ook kunnen de kernfuncties op een andere manier ingevuld worden.

Iets eenvoudigs als wat er gebeurt wanneer een bezoeker op een knop drukt, kan per thema verschillen. Als de bronversie van WordPress daarom een update krijgt, is het mogelijk dat het prachtige ontwerp van jouw website niet meer correct met WordPress samenwerkt. En dan is onderhoud nodig.

Want zonder onderhoud werkt vroeg of laat het ontwerp van jouw website en de daarvoor ontwikkelde functies minder goed samen dan je gewend bent. Zo kan het voorkomen dat jouw bezoekers geen artikelen meer op social media kunnen delen of is het zelfs niet meer mogelijk om nieuwe blogs te plaatsen.

Wat er allemaal onder WordPress onderhoud valt

WordPress onderhoud neemt verschillende vormen aan, afhankelijk van de website waarvoor onderhoud vereist is. Simpele WordPress blogs hebben maandelijks slecht een uur onderhoud nodig en kunnen daardoor met een simpel onderhoudspakket uit de voeten.

WooCommerce webshops of op-maat ontwikkelde WordPress sites kunnen niet zonder onderhoud. Doordat de basis van WordPress zich blijft ontwikkelen, moet dat wat daar door jezelf of een developer opgebouwd is ook mee-ontwikkelen.

Over het algemeen, kunnen de volgende onderdelen tot het gebruikelijke WordPress onderhoud gerekend worden:

 • Update van het WordPress systeem
 • Update van WordPress plug-ins
 • Update van het WordPress thema
 • Optimalisatie van WordPress database
 • Beveiliging (Spam, malware etc.)
 • Ondersteuning
 • Back-ups

Dit pakket kost bij de meeste WordPress bureaus tussen de € 75 en € 100 per maand. Dat wil zeggen dat een ontwikkelaar gemiddeld 1 tot 1.5 uur met het onderhoud (maandelijks) bezig is.

Kun je ook zelf een WordPress website onderhouden?

Je kunt veel van het bovenstaande ook zelf uitvoeren, waardoor je flink op je WordPress onderhoud kunt besparen. De vraag is alleen of de tijd die jij stopt in het onderhoud niet duurder is dan wanneer je dit door een ervaren bedrijf zou laten uitvoeren.

De bovenstaande taken die onder WordPress onderhoud vallen kosten iemand met gemiddelde WordPress kennis zo’n 3 uur om uit te voeren. Hier wordt veelal de optimalisatie van de WordPress database en eventuele PHP-updates overgeslagen gezien dit te technisch is.

Meestal ontdek je dat je goedkoper uit bent als je het onderhoud door een WordPress bureau laat doen dan wanneer je dit zelf doet. Al is het alleen al omdat je dan zeker weet dat je website correct onderhouden wordt en er een externe partij verantwoordelijk voor is.

WordPress onderhoudskosten

Kies je ervoor om het WordPress onderhoud uit te besteden? Dan heb je altijd een partij die je op het onderhoud kunt aanspreken en hoef jij je hier zelf nooit meer zorgen over te maken.

Hier komen natuurlijk wel onderhoudskosten bij kijken, waarbij je zelf kunt bepalen of je kiest voor maandelijks of sporadisch onderhoud.

De meeste WordPress bureau’s bieden je drie verschillende pakketten aan waar een bepaalde mate van service bijgeleverd is. De precieze kosten voor WordPress onderhoud lopen hierdoor per bureau sterk uiteen.

Over het algemeen zijn maandelijkse onderhoudskosten van € 30 voor een kleine WordPress website en € 75 tot € 100 voor een grote WordPress website realistisch. Hogere maandelijkse kosten betekenen mogelijk dat je originele website niet goed gebouwd is of dat je simpelweg te veel betaalt.

Tip om het onderhoud te beperken

Of je nu het WordPress onderhoud laat doen of het zelf oppakt: er zijn veel manieren om het benodigde onderhoud te beperken.

Dat is vooral haalbaar door te kiezen voor WordPress thema’s die zo dicht mogelijk bij de standaard WordPress thema’s staan. Of in developertaal: dat zo dicht mogelijk bij de originele codebase staat.

Door juist niet voor een WordPress thema met allemaal toeters en bellen te kiezen, voorkom je dat je continu problemen aan het genezen bent. Dat terwijl ze allen voorkomen hadden kunnen worden.

Veel van wat we op deze pagina besproken hebben, kunnen wij van InsideWeb je bij helpen. Of dat nu met het maken van een WordPress website of het onderhoud hiervan is. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Dan komen we graag op deze pagina met je in contact.