WPML Review: Gratis versie, Kosten en WordPress download

Wil jij je website aan bezoekers vanuit verschillende landen in hun eigen taal aan kunnen bieden? Dan is dit op verschillende manieren mogelijk, waarvan voor WordPress websites WPML het populairst is.

De afgelopen jaren is een steeds groter deel van de websites in verschillende talen beschikbaar. Websites waarbij een multilingual opzet tot de mogelijkheden behoort, is het vroeg of laat onvermijdelijk dit in de praktijk te brengen. De doelgroep is in een klap vele malen hoger wanneer een website zich niet meer op een enkel land of taal richt.

WPML, afgekort voor WordPress MultiLingual Plugin, is een van de oudere maar nog altijd zeer populaire WordPress plugins waarmee dit mogelijk is. Deze normaliter tijdrovende klus wordt met WPML makkelijker gemaakt. Binnen een fractie van de originele tijd kun je complete websites vertalen. Simpelweg doordat alle tekst naar één beheerderspaneel wordt gebracht.

Op deze pagina bespreken we in onze WPML review:

  • Waarom Multilingual WordPress sites de toekomst zijn
  • Of WPML een gratis versie heeft
  • Wat de WPML kosten zijn
  • Wat jouw website aan WPML heeft
  • Hoe wij je kunnen helpen met WPML je website te internationaliseren

Waarom Multilingual WordPress websites de toekomst zijn

WPML dat met Polylang de markt voor WordPress Multilingual management de marktleider is, heeft vooral de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Naarmate websites de lokale markt voldoende gepenetreerd hebben, is een stap naar het buitenland veelal de volgende stap.

Waar jaren geleden een fysiek kantoor of distributiecentrum in het buitenland een minimum was, kunnen bedrijven tegenwoordig eerst de vraag met een vertaalde website testen. Door de huidige website te vertalen en vervolgens in de lokale taal aan te bieden, is het mogelijk in Google op lokale zoektermen gevonden te worden en de potentiële klant in de eigen taal aan te spreken.

Kortom, hogere zichtbaarheid in Google en een hogere conversie doordat je bezoekers in de eigen taal aanspreekt. Dit moet voor ieder bedrijf met internationale kansen een no-brainer zijn.

Op welke manier je dit doet, maakt niet uit. Alleen zoals je in het vervolg van de WPML review kunt lezen, kan het makkelijker dan je waarschijnlijk denkt.

Heeft WPML ook een gratis versie?

Lange tijd had WPML een gratis versie waarmee je verschillende basisfuncties kon gebruiken. Zo was het mogelijk systeemstrings te vertalen. Sinds enkele maanden is WPML niet meer gratis verkrijgbaar en ben je aangewezen tot een van de andere vertaalplugins waar wel gratis pakketten van beschikbaar zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is Polylang, dat tot op zekere hoogte gratis te gebruiken is.

Wat zijn de kosten van WPML?

WPML WordPress heeft momenteel drie verschillende pakketten waarvan de specificaties sterk verschillen. Gelukkig gaat het hier om een eenmalige aanschaf, waardoor de kosten voor de meeste WordPress-gebruikers ruimschoots te overzien is.

  • WPML Multilingual Blog - $ 29
  • WPML Multilingual CMS - $ 79
  • WPML Multilingual Agency - $ 159

De grootste verschillen zijn te vinden tussen het Blog-pakket en de CMS + Agency pakketten. Het blog-pakket is niet in staat om:

  • Met page builders te werken
  • Custom velden aan te passen
  • Met WordPress WooCommerce te werken
  • Door meerdere gebruikers gebruikt te worden
  • Widgets te vertalen

De grotere pakketten (CMS en Agency) zijn hier wel toe in staat, waardoor WPML voor webwinkels pas interessant wordt vanaf $ 79.

Wat heeft WPML jou te bieden?

Voor velen is hetgeen waar WPML minimaal in staat toe moet zijn het kunnen vertalen van de gehele website naar een andere taal. Natuurlijk ben jij of een collega straks verantwoordelijk voor de vertaling. WPML is namelijk niet in staat de tekst voor je te vertalen.

Tenminste, tot de laatste update. Sinds enkele maanden is WPML namelijk voorzien van een zogeheten machine translation functie. Hierdoor kun je met enkele klikken een complete website naar een andere taal laten vertalen.

Natuurlijk is de vertaling niet te vergelijken met een vertaling geschreven door iemand die echt de taal spreekt. Voor veel websites is het echter voldoende om ideeën de tractie hiervan in het buitenland te testen. Deze functie is alleen bij de duurdere pakketten CMS en Agency inbegrepen en aan limieten onderhevig.

Uiteindelijk is het enige wat telt, dat je de teksten en strings (knoppen en links) van jouw website kunt vertalen. Deze kernfunctie is bij WPML enorm gebruiksvriendelijk en geavanceerd uitgevoerd. Daarmee bedoelen we dat je in principe op ieder vlak dat kunt realiseren wat nodig is.

Dit alles is te vinden in een beheerderspaneel waarvandaan jij en je collega’s tegelijkertijd een complete website kunnen (laten) vertalen. WPML ‘trekt’ als het ware alle tekst die op de website te vinden is naar het paneel toe. Achter deze tekst is vervolgens een veld te vinden waar je de vertaalde versie kunt plaatsen. Doordat tegelijkertijd een unieke versie van je website wordt aangemaakt, kunnen de pagina’s ook echt in Google indexeren op deze vertaalde versie. Met meer zichtbaarheid in andere landen als gevolg!

WPML richt zich exclusief op WordPress en is dan ook uitermate geschikt om met een variatie aan WordPress thema’s te gebruiken. Let wel op dat sommige gekochte thema’s mogelijk niet goed met WPML samenwerken. Dit kan het gevolg zijn van andere benamingen en instellingen dan door WordPress wordt aanbevolen.

Hoe wij je kunnen helpen je website met WPML te internationaliseren

Wij passen bij InsideWeb WPML regelmatig toe om klanten in het binnen- en buitenland te helpen hun website te internationaliseren. Onze ervaring met WPML, wat in de review naar voren komt, is dat WPML een gebruiksvriendelijke manier is om complete websites in één keer naar meerdere talen te vertalen.

Gezien de eenmalige (lage) kosten van deze WordPress plugin is het de investering veelal waard. Vooral als we meenemen dat een complete website in de achtergrond naar een andere taal wordt nagebouwd.

Bij InsideWeb kunnen we ook jouw website internationaliseren. Wij maken hiervoor gebruik van WPML en zorgen ervoor dat alles optimaal wordt ingesteld.

Wil je meer over WPML of het internationaliseren van je website weten? Dan komen we graag met je in contact!