Gravity Forms Review: Is deze WordPress Plugin het geld waard?

Als contactformulier of voor het binnenhalen van leads: op het gebied van formulieren is Gravity Forms volgens velen een alleskunner. Vooral als het op contactformulieren aankomt, is Gravity Forms ongekend populair. Dat heeft het vooral te danken aan de stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid van de WordPress plugin.

Voor zowel kleine blogs als websites van grote organisaties zijn examples (voorbeelden) te vinden hoe Gravity Forms hier aan bijdraagt. Ieder website kan op de een of andere manier wel een formulier gebruiken. Bij een groot deel van de WordPress websites, lijkt Gravity Forms altijd de eerste keuze te zijn.

Maar in hoeverre is Gravity Forms nog de WordPress plugin die het jaren geleden was? Doe je er nog altijd goed aan om voor Gravity Forms te gaan? En kun je dan beter voor de betaalde download kiezen?

Wij leggen het je op basis van onze ervaring met Gravity Forms allemaal uit. Hierdoor kun je een overwogen keuze voor het gebruik van Gravity Forms maken.

Wat je over Gravity Forms moet weten

Gravity Forms is zonder twijfel de bekendste WordPress plugin voor het bouwen van een contactformulier. Het was dan ook een van de eerste opties die je als WordPress-webmaster had om een simpel formulier op te zetten.

Door de jaren heen heeft Gravity Forms het team sterk weten uit te breiden. Hierdoor zijn integraties met betaalproviders mogelijk geworden (Mollie & iDeal), kun je complete mailfunnels bouwen met Mailchimp & Activecampaign en is het koppelen van een WooCommerce shop een fluitje van een cent.

Het is duidelijk dat Gravity Forms niet heeft stilgezeten. Het bedrijf heeft gekeken waar verbeteringen konden plaatsvinden en deze ook toegepast. Misschien wel een van de belangrijkste redenen waarom je tot op de dag van vandaag op de meeste WordPress websites wel een Gravity Forms formulier kunt tegenkomen.

Wat kun je met Gravity Forms doen?

Als je al wat Gravity Forms examples bekeken hebt, weet je dat de plugin op de meest uiteenlopende manieren te gebruiken is. Advocatenkantoren kunnen het gebruiken om e-books weg te geven of een glazenwasser om klanten te werven. In de VS zijn de zogeheten examples helemaal divers. Genoeg om je een flinke lading inspiratie mee te geven.

Wat kan Gravity Forms voor jou betekenen? Laten we de belangrijkste functies samen doornemen.

  • Maak meer dan 30 unieke (slimme) velden op je formulieren aan, van numerieke velden tot multiple choice opties
  • Geschikt voor ieder apparaat, kleine smartphones of grote monitoren
  • Conditionele opzet waarbij je vragen of mogelijkheden kunt toevoegen of uitsluiten op basis van eerdere antwoorden
  • Notificaties wanneer iemand een formulier heeft ingevuld
  • Innovatief spam filter waarmee ongewenste contactverzoeken buiten worden gehouden
  • Uploaden van bestanden vanuit het formulier
  • Tussentijds opslaan van het ingevulde formulier zodat het later weer hervat kan worden
  • Berekeningen voor complexere formulieren (bijvoorbeeld voor het opmaken van een uitgebreide offerte)
  • Integraties met betaalproviders en emailclients (van Mollie tot Mailchimp)

Alle bovenstaande functies zijn te gebruiken vanuit de Gravity Forms WordPress plugin. Hierbij is het belangrijk om te voorkant (front-end) te scheiden van de achterkant (back-end). Aan de achterkant van de plugin, binnen het WordPress dashboard, kun je alle functies naar wens instellen. Hoe een formulier eruitziet en waar welke velden staan, is zowel aan de voor- als achterkant in te stellen.

Door de handige drag-and-drop builder sleep je eenvoudig elementen van A naar B zodat je meteen kunt zien hoe het eruit komt te zien.

Embed en gebruik Gravity Forms overal op je website

Misschien geeft het bovenstaande overzicht je meer twijfels dan oplossingen. Gravity Forms heeft dat ook de gewoonte om overweldigend over te komen. Wat overigens hetzelfde is voor een alternatief als Contact Form 7.

In de praktijk is Gravity Forms (gelukkig) zeer eenvoudig in gebruik. Dat heeft het grotendeels te danken aan de gebruiksvriendelijke drag-and-drop builder waar we het al eerder over hadden.

Dat is niet alles, want je hebt maar weinig nodig om Gravity Forms op elke pagina, op de plek waar jij dat wilt, toe te voegen. Een shortcode is het enige wat je nodig hebt om pagina op pagina een formulier te plaatsen.

Je kijkt aan de achterkant van de Gravity Forms plugin welke shortcode bij het formulier hoort dat jij wilt integreren. Neem deze shortcode over en plak de shortcode in de WordPress editor van de pagina waar jij het formulier wilt weergeven. Dat is alles!

De kosten van Gravity Forms

Wie een free download van Gravity Forms zoekt, komt bedrogen uit. Gratis Gravity Forms gebruiken is vrijwel onmogelijk en vrij nutteloos. Deze WordPress plugin is extreem beperkt in de gratis variant waardoor je altijd op de betaalde versie uitkomt. En dat is helemaal niet erg. Want wie Gravity Forms slim inzet, haalt dit er vele malen uit.

Vanaf € 59 per jaar kun je Gravity Forms al gebruiken. Dat is nog geen € 5 per maand. Voor dit bedrag kan de plugin voor één website onbeperkt worden gebruikt. Daarnaast kun je rekenen op verschillende add-ons.

Wil je van meer add-ons (o.a. integraties) gebruik kunnen maken? Dan kom je bij ofwel de Pro (€ 159 p.j.) of Elite (€ 259 p.j.) uit. Wie Gravity Forms op onbeperkt veel websites met alle add-ons wilt gebruiken, kiest voor de Elite variant.

Is Gravity Forms het geld waard?

Voor veel bedrijven leveren nieuwe aanvragen, welke uit succesvol ingevulde formulieren kunnen komen, een groot deel van de omzet op. Daardoor mag er ook best wel wat meer in de technologie hierachter geïnvesteerd worden.

Gravity Forms is een uitstekende WordPress form plugin om dit mee te doen. Bij InsideWeb gebruiken we de plugin zelf ook. We kunnen je zelfs helpen om de plugin zo goed mogelijk te implementeren!

Wat je ook doet, hier lees je meer over de officiële Gravity Forms WordPress plugin.